lauantai 21. marraskuuta 2015

Kanilla suolitukos

Hei! Välillä tuntuu, että lukee tiheään tahtiin kaniblogeista tai Facebookin kaniryhmistä kanien suolitukoksista. Meillä kanit eivät ole koskaan sairastaneet, joten eläinlääkärissä ei ole tarvinnut käydä ja kanien sairauksista tiedän vain vähäsen. Lumilla oli kuitenkin suolitukos pari kuukautta sitten. Olin ajatellut useamman kerran, että pitäisi käydä apteekista ostamassa varmuuden vuoksi parafiiniöljyä. Paria viikkoa ennen Lumin suolitukosta olimme menossa apteekkiin ja samalla olisin ostanut parafiiniöljyä, mutta apteekki olikin mennyt jo kiinni. Se jäi sitten sillä kertaa ostamatta. Tässä postauksessa ajattelin kertoa vähän Lumin suolitukoksesta ja yleensäkin suolitukoksen oireista, hoidosta ja sen ennalta ehkäisemisestä. En ole ammattilainen joten kerro, jos tekisit itse jotain toisin. Postauksen kaikki kuvat on otettu puhelimella, joten laatu ei ole kaikista parhain!
Lumi on normaalisti energinen ja aktiivinen kani, mutta sinä päivänä se vain kyhjötti tietyssä kohtaa häkissään. Se ei kiinnostunut, vaikka häkkiin laittoi ruokaa tai uusia virikkeitä. Ajattelin ensimmäiseksi, että ehkä sillä on tänään vain huonompi päivä. Seurasin jonkin aikaa sen tilaa ja sitten huomasin, että kyse on varmaankin suolitukoksesta. Siivottiin sen häkki, jotta huomattaisiin onko tullut uusia papanoita. Pakkoliikutettiin Lumia, hierottiin sen vatsaa, juotettiin ruiskulla vettä ja ananasmehua ja yritettiin syöttää heinää. Lopulta muutaman tunnin päästä Lumi alkoi itse vähän syömään ja tekemään papanoita. Täytyy myöntää, että en ole ollut koskaan aikaisemmin niin iloinen, kun kani on papanoinut :D Suolitukos alkoi olla jo ohi, kun vasta päästiin ostamaan parafiiniöljyä. Annettiin sitä kuitenkin. Lumi selvisi suolitukoksesta ja nyt on suolitukoksistakin vähän enemmän tietoa.
Suolitukos kaneilla melko yleinen ja se vie nopeasti kanin hengen. Suolitukoksia pystyy ennalta ehkäisemään esimerkiksi kanin turkinhoidolla, riittävällä liikunnalla ja riittävällä heinän syönnillä. Etenkin karvanlähdön aikaan, kannattaa kanin turkkia harjata riittävästi. Kannattaa myös varata kotiin parafiiniöljyä ja ananasmehua, koska ne voivat auttaa pelastamaan kanisi hengen. Ananasmehun vaikutuksesta suolitukokseen monet ovat eri mieltä, mutta ei siitä ainakaan haittaa ole, jos ei anna sitä liikaa. Parafiiniöljyä 200 ml maksaa apteekeissa noin. 3-4 euroa, joka ei ole paha hinta, jos pystyy sen avulla hoitamaan kanin suolitukoksen ilman eläinlääkärikäyntiä.
Suolitukoksen oireita ovat kanin haluttomuus liikkua ja halu pysyä paikoillaan, ei ulosta, ei syö ja juo mielellään. Jos oireita huomaa, kannattaa katsoa kanin tilaa ensin vähän aikaa. Sen jälkeen kannattaa pakkosyöttää ja liikuttaa kania. Kanin vatsaa voi hieroa hellästi ja parafiiniöljyä tai ananasmehua voi antaa. Kanille on tärkeä antaa myös vettä ruiskulla ja voi tehdä myös heinävesi seoksen ja juottaa sitä kanille. Tärkeää olisi saada kani syömään. Jos kani ei itse syö voi esimerkiksi heinää työntää hampaiden vierestä niin syvälle, että kani alkaa vaistomaisesti pureskelemaan sitä. Jos kani ei ala papanoimaan ja syömään kotihoidosta huolimatta, pitää se viedä eläinlääkäriin.
Onko teidän kaneilla ollut suolitukoksia?

7 kommenttia:

  1. Ite olisin jättänyt ananaksen poissa mutta tosiaan ei siitä haittaakaan ole. Omalla kanilla oli just viikkokaks sitten vähän pahemman laatunen. Oikeastaan samat oireet kun lumilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti kanille saattaa ananasmehu maistua suolitukoksen aikana paremmin kuin vesi ja meillä ei aluksi ollut parafiiniöljyä niin kokeiltiin sitten myös sitä. Toivottavasti sun kanilla on nyt kaikki hyvin!

      Poista
  2. Mulla pieni potilas on nyt sylissä, oireet samat kuin lumilla. Onneksi kaapissa oli parafiini öljyä, niin toivotaan, että auttaa 🙏

    VastaaPoista
  3. Mun yx kani Luna meinasi kuolla suolitukokseen. Lääkäri sanoi, kun rauhoitti kanin röntgentä varten, ettei välttämättä enään toivu 50-50! No piilotin 7pv ajan primperania niskaan, annoin 2ml parafiiniöljyä 3h välein, tein terveen kanin papanoista ruokaa sairaalle kanille, juotin ruiskulla vettä 3h välein. Viikon kesti, kun alkoi hanat aukeen ja papanointi oli normaalia. En pitänyt kania yli 20h kipeänä, kun vein lääkäriin. Kunto vain romahti nopeasti. Nyt mulla uusi kani ja huomasin heti aamulla et kaikki ei oo ok. Kani ei tullut vastaan mua aamulla, pelletti ja heinä syömättä! Aloitin parafiinin annan 2ml 3h välein ja nesteytys. Kania neysteytetään varovasti per/ os, kun aspirointi vaara. Seuraavax ell, jos ei auta kotihoito. Rankkaahan tää on, kun kanin kunto romahtaa niin nopeasti:(

    VastaaPoista
  4. *Siis piikitin primperania! En piilottanut!

    VastaaPoista
  5. Hei! Mun kanilla, Ticolla on jo hetken aikaa ollut kakkimatta ja syömättä. Eläinlääkäriin on soitettu ja sielä sanottiin myös tästä parafiiniöljystä et pitäis antaa; ja annettu onkin. Onko kenelläkään kokemusta risiiniöljystä? Saako sitä antaa kanille? Papanoita ei ole pariin päivään näkynyt, en sitten tiiä et onko syönyt suoraan peräaukolta papanat, kun ei kerran häkissä niitä ole. Mahaa on hierottu ja yritetty juottaa ananasmehua, maha pitää outoa kurinaa/lurinaa?? Mutta mistä tota risiiniöljyä saa ja saako antaa? Toivottavasti joku vastailisi, apua ja ideoita mitä tehdä kaivataan!

    VastaaPoista
  6. Moi!

    Parafiiniöljyn käyttöä ei enää suositella kaneille. Kuitenkin olen sillä itse suolitukoksia aikanaan hoitanut. Kani kannattaa viedä eläinlääkäriin, jos sen vointi on huono. Kani ei voi olla kauaa syömättä/juomatta/papanoimatta. Kanin vointi voi romahtaa myös äkillisesti! Eläinlääkärissä kani saa nesteytystä ja kipulääkettä.

    Itse olen suolitukoksista selvinnyt parafiiniöljyn, kanin liikuttamisen, kevyen mahan hieromisen, pakkoliikuttamisen ja pakkosyöttämisen avulla. Jos näillä ei tilanne mene nopeasti ohi, pitää mennä heti eläinlääkäriin!

    Tsemppiä sulle!

    VastaaPoista