tiistai 24. heinäkuuta 2018

Uhkana kanille: Lämpöhalvaus

Hei! Tämä on ensimmäinen osa uutta uhkana kanille postaussarjaa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa kanien yleisimmistä sairauksista, niiden hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Kanien sairauksista ei välttämättä löydä helposti tietoa internetistä ja tietoa voi joutua keräämään todella monilta eri sivuilta. Ajattelin koota lyhyitä tietoiskuja, joista voisi olla apua kaninomistajille. Käyttämäni lähteet merkitsen aina jokaisen postauksen loppuun. Näistä tietoiskuista voi puuttua jotain tai mahdollisesti voi olla jotain korjattavaa, joten kommentoi, jos havaitset jotain puutteita. Jos epäilet kanillasi jotain sairautta, vie se viivyttelemättä eläinlääkäriin.

Tässä ensimmäisessä osassa käsitellään kanin lämpöhalvausta. Etenkin näin kesällä kuumuus voi olla suuri uhka kaneille. Kaikki eivät ole välttämättä edes tiedostaneet, että kuumuus voi koitua kanin kohtaloksi. Kanin kyky haihduttaa lämpöä on huono, sillä kani ei pysty hikoilemaan niin kuin ihminen tai läähättämään niin kuin koira. Kun ympäristön lämpötila on korkea, kania uhkaa lämpöhalvaus. Suosituslämpötila kanin ympäristölle on 16-20 astetta. Kani pärjää kuitenkin myös viileämmässäkin lämpötilassa. Jos lämpötila nousee yli 25 asteen, kani ei pääse varjoon eikä kani saa riittävästi raikasta vettä, lämpöhalvauksen riski kasvaa.
Lämpöhalvauksen oireita ovat esimerkiksi kanin haluttomuus liikkua, väsymys ja heikkous, laajentuneet sieraimet, työläs ja tiheä hengittäminen, hengittäminen suu auki ja kuolaaminen. Kani ja sen korvat voivat tuntua käteen kuumilta ja kani voi maata tuskaisen näköisenä. Jos havaitset kanillasi lämpöhalvauksen oireita, on kanin tilaa ryhdyttävä välittömästi hoitamaan. Nopealla reagoinnilla ja tehokkaalla hoidolla kani voi toipua lämpöhalvauksesta kokonaan. Kuitenkin pahimmillaan kani voi hoidosta huolimatta menehtyä.

Jos kanilla on lämpöhalvauksen oireita, siirrä se välittömästi pois lämpöpatterin läheisyydestä tai suorasta auringonpaisteesta varjoon ja raittiiseen ilmaan. Kania tulee viilentää esimerkiksi käärimällä se märkään pyyhkeeseen, sumuttamalla kaniin viileää vettä tai laittaa kanin ympärille kylmiä vesipulloja. Älä kuitenkaan kasta kania veteen, sillä se voi aiheuttaa kohtalokkaan sokkitilan. Kani on vietävä välittömästi eläinlääkäriin, mikäli viilentäminen ei tuota nopeasti tulosta.
Lämpöhalvausta voidaan ennaltäehkäistä esimerkiksi sijoittamalla kanin häkki varjoon ja huolehtimalla, että kanin häkistä löytyy varjopaikkoja ja kanilla on koko ajan raikasta vettä tarjolla. Kanin häkkiin voi laittaa viileitä "laattoja", joilla kani voi makoilla. Älä jätä kania kuumaan autoon tai sijoita häkkiä patteriin kiinni. Kanin ulkoiluttaminen kannattaa ajoittaa viileimpiin vuorokaudenaikoihin (aamu, ilta). Ulkokania ei kannata tuoda kesken talven pitkäksi aikaa sisälle, sillä siirtyminen pakkasesta sisälämpötiloihin voi altistaa lämpöhalvaukselle.

Erityisesti kuumina kesäpäivinä kannattaa välillä tarkastaa kanin vointia. Kanin vointi voi huonontua yllättäen ja siksi on hyvä, että tilan heikentyminen havaitaan ajoissa. Juomapullossa tai -kulhossa oleva vesi lämpenee auringopaisteessa nopeasti, joten vesi tulee tarpeen vaatiessa vaihtaa kylmempään.

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti